Supported by OSF Open Society Foundation

Supported by OSF Open Society Foundation
The Tour is Supported by OSF Open Society Foundation

2/16/11

Mester Sándor gitárkoncertjei

"... szabad vagyok, olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár.”

Cziffra György: Ágyúk és virágok

Mester Sándor MS3
Mester Sándor az elmúlt években magyarországi koncertjei mellett Szlovákiában Pozsonyban, Romániában számos helyen, Marokkóban, Olaszországban, USA-ban, Izraelben, Bulgáriába adott koncerteket. Egy évig turnézott Portugáliában, ahol a Fado (Portugália legnépszerűbb zenei műfaja) legnagyobb gitárosának Carlos Paredes műveit tanulta. Paredes művei mellett a portugál barokk jelentős zeneszerzőjének Carlos Seixasnak szonátáit is játszotta koncertjein. Koncertezett Madeirán is, ahol a helyi tévé adón (RTP Madeira) élő adásában is gitározott. Több film is készült zenéjéről, életéről.

MS3 a koncert termek mellett túlnyomórészt kis falvakban és kisvárosokban templomokban, művelődési házakban, művészeti iskolákban, kultúrházakban játszik. A koncertjeit több, mint harmincezer néző látogatta az elmúlt években, ebből közel ötezer iskolás gyermek volt.

2011 március hónapban kis településeken koncertezik. 30 koncertet ad országszerte főleg kis falvakban, de néhány városban is iskolákban, művelődési házakban. A koncerteken klasszikus zenét játszik és beszél a cigányság kiemelkedő szerepéről az európai és magyar klasszikus zenében.


Tudta-e?


Rácz Aladár cimbalom művészt Saint-Saëns, az egyik legnagyobb francia zeneszerző a „cimbalom Liszt Ferencének” nevezte? Yehudi Menuhin meglátogatta Rácz Aladárt, ha Budapesten járt.
Igor Stravinsky, a huszadik század legnagyobb orosz zeneszerzője Rácz Aladárnak írta a “Waltz és Polka”, a “Renard”, a “Ragtime" 11 hangszerre írott művét, melyben nagy szerepet kapott a cimbalom.




Cziffra György világhírű zongoraművész Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarország pedig 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki.
Cziffra György a világ legnagyobb koncert termeiben adott koncertet: Bécsben a Brahmssaalban, Párizsban, Londonban a Royal Albert Hallban és New Yorkban a Carnegie Hallban?



A cigány hazafiak 1848-49-es forradalom -és szabaságharc elkötelezett katonái voltak, védték Magyarországot, a cigányok között számos ismert orvos, ügyvéd és tanár, költő, festő van, a legelismertebb zenészek között tartják őket számon az egész világon, és

A cigányok a klasszikus zenében is a legjobbak között szerepelnek.

A sorozatot az OSI Open Society Foundations támogatja.

No comments:

Post a Comment